dilluns, 11 de maig del 2015

7. La (intra)història. El binomi Pros-Carnicer

Martí Carnicer

Tot i que en el moment de la seva dimissió com a membre de DUSAM, en Josep Maria Pros va titllar la seva relació amb Martí Carnicer com a “llunyana”, aquesta afirmació no era certa. Pros i Carnicer sempre han tingut una relació familiar, política i empresarial intensa.

Pros és cunyat d'en Carnicer ja que està casat amb Maria Rosa Heras, també vinculada políticament al PSC del Vendrell, de la que fins i tot ha format part de les llistes del partit en diversos processos electorals, i que és germana de la dona de Martí Carnicer. Com ja s'ha comentat anteriorment, Josep Maria Pros havia estat regidor durant la primera legislatura de l'etapa democràtica, en la que Carnicer va assolir la seva primera alcaldia. De fet, Carnicer i Pros sempre han tingut una forta, fluida i assídua relació familiar.

Josep Maria Pros en una foto de l'època
I tot i que en aquell moment encara no, actualment també mantenen una relació empresarial des de fa molts anys. Tal com es pot comprovar amb la informació del Registre Mercantil, Josep Maria Pros és l'Administrador Únic, des dels seus inicis, de Cavi 97 SL, empresa propietat de Martí Carnicer i que va constituir el 30/04/1997. L'objecte fiscal d'aquesta empresa és l'assessorament econòmic, comptable, fiscal i jurídic d'empreses, així com operacions típiques del tràfic immobiliari.

Per tant, la relació Pros-Carnicer es podria qualificar de moltes maneres però en cap cas de “llunyana”.

Dades de CAVI 97 SL, empresa de Martí Carnicer administrada per Pros

Un dels dubtes que aquesta història genera és la situació de Josep Maria Pros a Parven 93 SL. Formava part del seu Consell d'Administració únicament en representació de DUSAM o tenia un càrrec “independent”?

En aquesta qüestió la informació que he aconseguit em fa pensar que Pros tenia algun càrrec “privat”. Una de les raons són les dades sobre DUSAM i Parven 93 SL que podem trobar al Registre Mercantil. Josep Maria Pros va presentar la seva dimissió com a membre del Consell d'Administració de DUSAM el 20/12/1993 i aquesta es reflecteix a la informació mercantil d'aquesta empresa el 10/05/1994 quan es revoca el seu càrrec i és nomenat en Josep Colet Diu. En canvi això no succeeix a Parven 93 SL, de la que forma part del seu Consell d'Administració de forma ininterrompuda des del 26/05/1993 fins l'actualitat. Des de la creació de l'empresa fins el 12/08/2003 en va ser el Secretari, moment en que va ser nomenat Administrador Únic, càrrec que ocupa des d'aleshores. Per tant, la seva dimissió de DUSAM, de la part pública, no va tenir cap repercussió en la seva situació a Parven 93 SL.

A més a més, en les declaracions realitzades per membres de CiU es refereixen a ell, en diverses ocasions, com a gerent de Parven 93 SL i l'acusen directament de tenir un càrrec a l'empresa.

Una altra qüestió referent a la situació de Pros. Durant la polèmica que succeeix després de la cessió de la gestió de les multes a Parven 93 SL, s'acusa Josep Maria Pros de cobrar d'aquesta empresa per realitzar la seva administració, mitjançant una empresa de la seva propietat anomenada Norma 3 SL.

Cercant informació al Registre Mercantil he trobat que, efectivament, Josep Maria Pros és propietari d'una empresa anomenada Norma 3 On Line SL tot i que aquesta té com a data de constitució el 16/04/1998. Aquesta data no coincidiria amb les dates dels fets però, si encara no existia, com podia ser que els convergents ja en facin referència el 1993-1994? En Pros, però, també és propietari d'una empresa anomenada Josep M Pros Olivella SL, creada el 16/12/1992, dues setmanes abans de la cessió de la gestió a Parven 93 SL i sis dies abans de la creació d'aquesta darrera empresa. Podria ser que legalment fos aquesta altra empresa mitjançant la qui realitzés l'administració de Parven 93 SL tot i que fes servir el nom de Norma 3? L'objecte social de Josep M Pros Olivella SL és, justament, l'assessorament jurídic fiscal i portar la comptabilitat de petites empreses, així com el desenvolupament d'activitats immobiliàries.

Crec que els convergent no estaven equivocats. De fet, si actualment entreu a la pàgina web de Parven 93 SL (molt i molt cutre per cert) (http://www.parven93.com/) l'adreça electrònica que apareix com a contacte és un correu electrònic de l'empresa Norma 3 On Line SL.

Pàgina web de Parven 93 on es pot veure que el correu de contacte és de Norma 3, empresa de Pros

Per tal que tot plegat sigui més estrany, com s'explica que Martí Carnicer continués vinculat a Dusam i Parven 93 SL un cop dimitit amb tota la polèmica generada? Carnicer va dimitir oficialment el 13/04/1994 però des del 22/11/1995, quan ja ni tan sols era regidor municipal, fins el 07/08/2007 va ser membre del Consell d'Administració de DUSAM, els darrers dos anys i mig com a Secretari.

Del 12/09/1995 fins al 05/03/2002, Martí Carnicer també va ser conseller de Parven 93 SL, compartint Consell d'Administració amb el seu cunyat, teòricament en representació de la part pública. Dic teòricament perquè, oficialment i segons les dades d'aquestes dues empreses al Registre Mercantil, Carnicer va entrar al Consell de Parven 93 SL el 12/091995 i al de DUSAM el 22/11/1995.


Després de tota la polèmica, perquè es nomena Martí Carnicer per aquests càrrecs? Estem parlant d'una persona que ja no era ni regidor, que durant la major part d'aquest temps era membre electe del Parlament de Catalunya, i que des del 2003 al 2010 era Secretari General del Departament d'Economia i Finances! És que no hi havia ningú més? Perquè ell i no una persona amb més temps, per exemple?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada