dissabte, 9 de maig del 2015

5. La (intra)història. GERFE SA

Tal com s'explica en el segon capítol, Josep Maria Pros, el cunyat de Martí Carnicer, és escollit com la persona que s'havia d'encarregar de trobar el finançament i les empreses per tirar endavant el projecte. I en primer lloc va escollir Delta 10 SL.

Durant el Ple on es va aprovar l'atorgament de la gestió Josep Maria Llasat també va explicar que prèviament, abans de rebre l'oferta de Delta 10 SL per gestionar el servei, des de DUSAM s'havien rebut 5 ofertes per realitzar l'obra, i que la millor era la d'una empresa vendrellenca. També comenta que s'havia acordat amb Delta 10 SL que es respectaria que fos l’empresa vendrellenca qui realitzés l'obra.

Durant el mateix ple també s'explica quin serà l'entramat de Delta 10 SL, l'empresa adjudicatària: “60% Iberpàrquing SA, 25% DUSAM i l'altre 15% entre Caixa Tarragona i l'empresa constructora”.

Tot i que a l'acta del ple no vaig veure el nom d'aquesta empresa vendrellenca que, teòricament va presentar la millor oferta per fer l'obra, a la notícia apareguda a “El 3 de vuit” de 16 de gener de 1993, on relata l'acte d'inici de les obres, explica que “l'empresa Gerfre del Vendrell, que assumeix un 5% del cost, durà a terme les obres”.


"El 3 de vuit" de 16 de gener de 1993

Quan finalment el servei es dóna a Parven 93 SL, s’aprova que sigui amb les mateixes condicions que amb Delta 10 SL i, per tant, aquesta empresa vendrellenca, el nom real de la qual resulta ser GERFE SA, sigui l’encarrega de construir el pàrquing.

Per tant, de la suma d'aquesta informació es dedueix que GERFE SA, era propietària d'una part de Delta 10 SL, la primera empresa adjudicatària del servei.

GERFE SA, empresa creada el 09/09/1985, treu el seu nom de les primeres lletres dels noms dels seus fundadors: Germinal Ivern i Felip Palau, dues persones vinculades als socialistes vendrellencs. En Germinal Ivern, més conegut com a Germi, va ser un dels fundadors del PSC al Vendrell i regidor per aquest partit després de les municipals de 1979.

Xavier Sabaté, primer secretari de la Federació Socialista de les comarques de Tarragona, membre del Consell Nacional del PSC i diputat al Parlament, escrivia en una entrada al seu blog (http://blocs.tinet.cat/lt/blog/xavier-sabate/category/97/actualitat/2007/08/30/vocabulari-d-estiu) en motiu de la mort de Germinal Ivern que a les primers municipals de 1979 tot apuntava que ell encapçalaria la candidatura a l`ajuntament de la capital del Baix Penedès. Però poques setmanes abans de la campanya, ell mateix va cridar Martí Carnicer que devia tenir 25 anys i el va convèncer perquè fos Martí el candidat que desprès seria alcalde.


Imatge del blog d'en Xavier Sabaté

L'Ernest Benito, antic regidor socilista al Vendrell i antic diputat al Parlament, també explica al seu blog (http://ernestbenito.blogspot.com.es/2007_08_01_archive.html) que “En Germinal va demostrar amb els fets que la seva lluita defugia de protagonismes i el que avui poca gent sap és que si en Martí Carnicer va ser el primer alcalde de la democràcia al davant de la llista del Partit dels Socialistes de Catalunya es deu a la seva renúncia a figurar com a cap de llista de la nostra formació per a les primeres eleccions generals i us puc ben assegurar que no va ser pas per manca de compromís personal, sinó perquè creia honestament que el seu lloc no era el de figurar al davant. Així potser algú podrà entendre millor”.


En Germinal Ivern

En Felip Palau, l’altre soci de GERFE SA, tot i desconèixer a dia d'avui si era militant socialista, sembla que com a mínim era del seu entorn. En primer lloc així ho han confirmat diferents persones de la vila amb les que he parlat i, fins i tot, en fa referència un apartat de la secció “El Tothosap” del Diari del Baix Penedès de 28/01/1994. Sota el títol de “Junts però no barrejats”, explica que al sopar dels barbuts d'aquell any en una taula hi havia en Josep Català (desconec a qui es refereix), en Josep Maldonado i en Quim Nin, i que en una altra hi havia en Josep Maria Pros, en Martí Carnicer i en Felip Palau. Tot plegat en una clara referència a la seva vinculació a CiU i PSC respectivament.

Resulta xocant que en Josep Maria Pros, cunyat de l'alcalde i membre del PSC, antic regidor del municipi per aquest partit, sigui escollit pel PSC com a conseller-delegat per tal de cercar la forma de tirar endavant el projecte del pàrquing i la zona blava, i que esculli finalment per realitzar l'obra una empresa vinculada a persones del seu partit i entorn.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada