dissabte, 19 de gener del 2013

Sarri, sarri

Segurament la majoria de vosaltres haureu escoltat alguna vegada la cançó "Sarri, sarri", del grup basc Kortatu. Podeu veure el vídeo tot seguit:




Tot i que l'hauré escoltat i ballat moltes vegades i, de tant en tant, em preguntava què significava, mai m'havia posat a mirar-ho.

La realitat és que “sarri” no és que signifiqui res concret sinó que és refereix a una persona. La cançó data de l'any 1985 i s'inspira en la fuga de la presó de Martutene, el 7 de juliol d'aquell any, dels militants d'ETA Joseba Sarrionandia i Iñaki Pikabea. El periodista abertzale, Iker Casanova, explica a la pàgina 315 del seu llibre “ETA 1958-2008. Medio siglo de historia”:

Una noticia más positiva para ETA llegará el día siete de julio cuando dos de sus militantes, Joseba Sarrionandia e Iñaki Pikabea, logren evadirse de la prisión de Martutene dentro de unos altavoces que se habían utilizado para un concierto. La fuga de Sarrionandia, que se convertiría con los años en uno de los puntales de la literatura vasca, motivaría la composición de la canción-himno de Kortatu Sarri sarri”.


Joseba Sarrionandia va néixer el 13 d'abril de 1958 a Iurreta, Bizkaia. Es va llicenciar en Filologia basca per la Universitat de Deusto i va ser professor de fonètica a la UNED de Bergara. En aquesta època escriu el seu llibre de poemes “Izuen gordelekuetan barrena (Dins l'amagatall de les ports)”.

L'any 1980, amb 22 anys, va ser condemnat a 27 anys de presó per la seva pertinença a ETA, escapant cinc anys després després del concert del cantautor Imanol Larzabal.Des d'aleshores viu a la clandestinitat tot i que ha continuat publicant de forma continuada. Ha guanyat dos cops el Premi de la Crítica de narrativa en esukaraz (1986 i 2001), el premi de narrativa en llengua basca que concedeix l'Associació Espanyola de Crítics Literaris (2002), l'Euskadi de plata del Gremi de Llibreters de Gipuzkoa i l'any 2011 el Premi Euskadi de Literatura, que atorga el propi Govern basc.
A dia d'avui, tal com l'Audiència Nacional va constatar, els delictes pels quals va ser condemnat han prescrit i, per tant, no té causes pendents.

Entrevista, del 2012, al diari Deia: 


Altres:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada