dimarts, 29 de gener del 2013

Marc Estable de Col·laboració amb EUiA del Vendrell





 El passat dimarts 22 de gener, a la sala d'actes del Centre Cívic l'Estació del Vendrell, les assemblees locals d'EUiA i la CUP vam realitzar una roda de premsa per anunciar un Marc Estable de Col·laboració entre les dues organitzacions.

No diré que sigui un acord històric però, com a mínim, sí que es tracta d'una novetat dins del panorama polític municipal. Déu ser la primera vegada, que jo sàpiga, que dues organitzacions polítiques acorden col·laborar de forma contínua i estreta sense unes eleccions a la vista.

A les eleccions municipals de 2011 van ser moltes les persones que van reclamar la creació d'una coalició d'esquerres i/o d'una de partits independentistes. Tot i que puc entendre els motius, mai he cregut en coalicions que únicament tenen un interès electoral. Per nosaltres, i parlo en plural perquè em prenc la llibertat de parlar per la resta de companys i companyes que formen part de la CUP del Vendrell, les eleccions no són l'objectiu final, sinó eines per arribar a un objectiu.

Entenc que abans de plantejar-se qualsevol tipus de pacte electoral o de qualsevol altre tipus, ha d’existir una feina prèvia entre les diferents organitzacions, per tal de garantir l’existència de sinèrgies comunes i, sobretot, per tal de generar confiança entre les diferents organitzacions i les persones que en formen part.

Crec que la confiança, a part de l’existència d’altres factors, com per exemple la defensa de projectes més o menys semblants entre les diferents forces, és la que pot garantir que a la llarga un acord concret es transformi en un projecte fort i que perduri en el temps. Els acords que és fan únicament per interès electoral, en el fons, no responen més que ha interessos de partit o interessos personals, i són garantia de propostes amb data de caducitat més o menys curtes.

Difícil no recordar, per exemple, el cas d’en Joan Laporta i la seva participació a la candidatura de Solidaritat Catalana per la Independència. Una presència més mediàtica que altra cosa, que es va reflectir segurament en un bon nombre de vots per la coalició, però que va acabar en una sonada marxa poc temps després de començar la legislatura.

En aquest sentit crec que la postura de la CUP del Vendrell ha estat de coherència de principi a final. En les converses amb altres partits, abans de les eleccions municipals de 2011, els hi vam traslladar el nostre punt de vista i, mesos després, vam començar a treballar per veure si era possible col·laborar de forma més estreta amb altres organitzacions.

Aquesta feina, que ha sigut silenciosa en el sentit que no hem volgut realitzar-la públicament, o mediàticament, ha donat com a fruit aquest Marc Estable de Col·laboració amb EUiA.

En aquest sentit també s’han tingut reunions i contactes amb altres forces polítiques, sindicals, col·lectius i entitats amb resultats diversos. Per exemple, com ja vaig dir en una entrada anterior, les reunions per presentar al nostre consistori la moció per declarar El Vendrell municipi lliure, per nosaltres no era tan important el fet que s’aprovés o no, com que tot el procés servís com a primer contacte amb les diferents organitzacions independentistes de la vila.

Finalment, després de la lamentable actuació del senyor Jimmy Pinyol, el resultat va ser agredolç, sobretot perquè a l'últim moment va tirar pel terra la confiança que s’havia pogut generar durant les setmanes anteriors.

Vull acabar l’entrada d’avui recordant a aquells i aquelles que, durant els darrers mesos i anys, han anat reiterant que la CUP del Vendrell no volíem formar part de cap coalició per una qüestió d’egos, de personalismes, d’interessos particulars o sectarisme. Els diria el que he dit sempre, que s’equivoquen. A la nostra assemblea local tenim molt clar a on volem arribar i com volem arribar. El com volem arribar no passarà mai per les velles formes de fer política, on la incoherència i els interessos personals i de partit es prioritzen per sobre dels de la majoria. Tenim molt clar que continuarem treballant en coherència amb allò que pensem i defensem, per molt que a alguns no els hi agradi.

Per acabar us deixo el text sencer del Marc Estable de Col·laboració amb els companys i companyes d’EUiA del Vendrell:



Acord Marc Estable de Col·laboració CUP-EUiA El Vendrell

Reunides les assemblees locals de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) del Vendrell, volem expressar la necessitat de la creació d’un espai transformador alternatiu. Les polítiques institucionals de sempre, que han portat el nostre municipi a la precària situació social i econòmica actual, ho fa més necessari que mai. Sabem que una altra forma de fer política és possible i que transformar la nostra societat no sols es pot aconseguir, sinó que és necessari.

 És per això que les nostres assemblees locals acorden establir un Marc Estable de Col·laboració sobre els següents punts:

• Confluïm en que la població i la ciutadania dels Països Catalans, exercint el dret a l’autodeterminació, pugui decidir sobre la forma d’estat, el tipus de relació amb l’estat espanyol i Europa, entre les opcions democràtiques: independència, federalisme, etcètera...

• Considerem que el capitalisme és un sistema esgotat que, sota cap circumstància, no pot conduir-nos al benestar social. Per tant, treballarem a nivell local per construir-ne una alternativa.

• Entenem les anomenades polítiques de reajustament i austeritat con un intent de crear un marc encara més propici per incrementar els beneficis dels més rics. Les retallades són un greu perjudici per a la població i el país. Les polítiques practicades pels governs a l’estat espanyol, als Països Catalans i al Vendrell s’han supeditat als dictats neoliberals de l’euro i de la UE.

• Treballarem per augmentar la sensibilització i la participació vers les mobilitzacions contra les polítiques que hem esmentat, ja que considerem imprescindible una resposta social que generi un moviment transformador que pugui englobar a totes les classes populars.

• La situació econòmica de l’Ajuntament, un dels més endeutats de Catalunya, és el fruit de dècades de gestió irresponsable dels seus recursos per part dels governs de PSC i CiU, que durant anys han comptat amb el suport del PP. Treballarem per saber en què i com s’han malbaratat els diners públics i així poder demanar responsabilitats als seus responsables.

• Ens manifestem contraris al Pla d’Ajust municipal, que ha derivat en retallades socials i pujades d’impostos, així com de qualsevol política que vulgui fer responsables de la situació als treballadores i treballadores, i no als veritables culpables.

• El govern quatripartit, que en un primer moment es va plantejar com un mitjà per aïllar PxC, no ha dut a terme polítiques d’impuls de la interculturalitat com a expressió natural de la convivència,  difondre la cultura de les persones immigrades i de lluita contra els valors que aquesta formació representa. Tot plegat ha erigit PxC com a única oposició dins el consistori. Treballarem per ocupar l’espai d’oposició política  i impulsar una alternativa veritable al govern municipal.

• Creiem imprescindible incrementar dràsticament la transparència i la participació ciutadana en la política municipal. La ciutadania i el teixit associatiu han de ser clau en la transformació de la nostra vila”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada