dissabte, 31 de gener del 2015

Sobre els Mossos i altres cossos



Ja fa un temps una coneguda em va enviar un missatge via Facebook on em comentava que havia decidit esborrar-me d'aquesta aplicació. El motiu que em va donar era que ella era Mosso d'Esquadra i que estava cansada de llegir mentides, referint-se com a tals a les meves crítiques a aquest cos, especialment després de l'assassinat de Juan Andrés Benítez, al Raval, o de la mort d'en Yassir a la comissaria del Vendrell.

Fins i tot m'arribava a dir que “ni sabíem qui era en Yassir” ni com funcionava “ni el govern ni la justícia”.

Després de l'emissió dels documental “Ciutat Morta”, on es denunciava les tortures, la manipulació i les mentides d'un altre cos policial, en aquest cas el de la Guàrdia Urbana de Barcelona; de l'aparició d'un vídeo sobre les tortures patides fa 10 anys per tres joves graciencs a mans d'aquest mateix cos, amb l'aparició d'un antic sergent de la ciutat reconeixent els fets; o el més recent vídeo on uns Mossos apallissen un noi a Barcelona, he decidit a fer un petit article sobre la qüestió.

Abans de començar tinc clar que als Mossos d'Esquadra, a la Guàrdia Urbana de Barcelona, o a qualsevol altre col·lectiu més o menys gran existeix gent de tot tipus. Als Mossos hi ha gentussa i hi ha bona gent, i de fet tinc amics, coneguts i inclòs família que ho són, i són gent treballadora normal i corrent que no es dediquen a passar el dia torturant i/o atonyinant a la gent.

Dit això crec que a aquestes alçades qualsevol persona, amb un mínim de sentit crític i amb dos dits de front, és capaç de veure que quelcom no funciona bé dins dels Mossos o de la Guàrdia Urbana de Barcelona (extrapolable segurament a altres cossos com la Ertzaintza, la Guàrdia Civil o la Policia Nacional Espanyola).

Són innumerables les proves, ja sigui mitjançant testimonis personals o testimonis gràfics en forma de vídeos i fotografies. Veiem com un fet normal el fet de veure membres de cossos policials, que digueu-me il·lús, teòricament existeixen per fer complir la llei i la justícia, pegant, torturant, insultant, provocant, mentint...

I tal com feia la companya que em va esborrar del Facebook, normalment emparant-se en l'excusa tipus “no sabeu qui era en Yassir”, recolzant-se sense dir-ho en l'argument suat que en Yassir era un suposat delinqüent, que suposadament era un “liante” o que suposadament consumia i/o passava drogues. I dic suposadament perquè ni ho sé ni m'importa. No coneixia en Yassir però res justifica que una persona sigui vexada, apallissada o humiliada sota cap circumstància, i molt menys en mans de la policia. Perquè que passi sota custòdia policial no hauria de ser un atenuant sinó un agravant, perquè no hem d'oblidar que ells, teòricament (perquè ja sabem que no és així), haurien de ser els garants de la justícia.

Que mori una persona sota custòdia policial hauria d'anar sempre acompanyada d'una investigació profunda i transparent. I en el cas de la mort d'en Yassir aquesta no ha sigut ni una cosa ni l'altra.

I l'argument de la criminalització és recorrent. En el cas de la pallissa que quatre mossos d'esquadra van perpetrar contra un jove, el passat dia 28 de gener a Barcelona, pel fet que els hi demanés el número de placa, Albert Batlle, Director General de la Policia, apuntava que el noi era sospitós d'haver robat un IPAD. Com si pel fet que això fos cert ja quedés tot justificat.

O com en el cas de la pallissa mortal a l'empresari Juan Andrés Benítez, també a Barcelona, i també pels Mossos d'Esquadra. En aquell cas s'excusaven en una suposada actitud violenta i agressiva de Juan Andrés. També es van estendre els rumors de sempre: que si anava drogat, que si anava begut.

Podria posar desenes i desenes de casos, que normalment són silenciats pels mtjans de comunicació, com per exemple la pallissa al periodista de La Directa, Bertran Cazorla o les més que conegudes pallisses a la comissara de Les Corts, etcètera.

A més a més, no podem oblidar seccions com la BRIMO (Brigada Mòbil, els antidisturbis de tota la vida) dels Mossos d'Esquadra, que han fet de l'ús de la violència el seu modus operandi, i principal càncer de tot el cos. Cops, vexacions, detencions arbitràries i tortures és la seva normalitat. I no només contra els i les manifestants, sinó contra els periodistes o qualsevol que es creui pel seu camí. I aquesta és una realitat que coneix la resta de gent que treballa als Mossos.

I el problema, a més a més, és que aquesta bona gent que treballa honradament dins els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona, o en el cos policial que sigui, tot i conèixer aquesta realitat, callen i no aixequen la veu. I amb el seu silenci ajuden a la normalització del problema esdevenint còmplices. Qui embruta la imatge dels Mossos no som aquelles persones que critiquem les seves actuacions, sinó els mateixos Mossos.


En el mateix missatge que en va enviar la persona que us comentava, em deia que que la policia també té pares germans, fills, etcètera. Doncs bé, resulta que en Juan Andrés Benítez, en Yassir, en Pedro Álvarez i molts altres també tenien pare, mare, germans, amistats, fills, etcètera....I mai oblidaré el cas d'en David, en Pere i en Jaume, els tres vendrellencs detinguts de forma arbitrària durant la vaga general del 29 de març de 2012 i el tracte que li van donar els seus companys de feina.


                                          Vídeo de la pallissa mortal a Juan Andrés Benítez

                                          Vídeo gravat a la comissaria dels Mossos de Les Corts


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada