dilluns, 26 de gener del 2015

El nostre mite de la caverna


Mai he estat un gran amant de la filosofia però crec que “El mite de la caverna” de Plató serveix perfectament per escenificar la situació actual d’una bona part de la població. Sóc conscient, però, que no el faré servir exactament en el mateix sentit que li donà el filòsof grec.

El mite de la caverna” es troba a l’inici del llibre VII de l’obra “La República”. En ell Plató explica l’existència d’unes persones que des del seu naixement han estat presoneres a l’interior d’una cova, a les fosques. Aquestes persones, a més a més, estan lligades amb unes cadenes de peus, mans i coll, sense poder girar mai el cap, de tal manera que només poden mirar la paret que tenen davant. Darrera dels presoners, i a una alçada superior a la que s’arriba per un caminet, hi ha un foc que proporciona la poca llum present a la cova. Entre les persones captives i el foc es troba un mur.

De tant en tant, entre el foc i el mur passen persones que porten diferents objectes per sobre l’alçada de la tàpia, projectant-se les ombres de les figures sobre la paret que els presoners tenen tot just davant.

Plató explica que per aquells presoners, que des de petits han viscut tancats a la cova, mirant sempre cap a la paret, aquelles ombres projectades de tant en tant són una veritat indiscutible. No coneixen res més que això i ho acaben confonent amb la realitat.

Si una de les persones captives s'aconseguís alliberar i sortir a l'exterior, tot i que en un principi tindria dificultats per adaptar-se a la llum del sol, s'hi acabaria acostumant i, veient el món real, descobrir que ha viscut enganyat. El filòsof atenès continuava explicant que si aquest presoner alliberat tornés a l'interior de la cova, per donar la bona notícia a la resta de persones encadenades, les hauria de convèncer que han viscut tota la vida enganyades. Segurament considerarien que estaria boig i se'n riurien d'ell. Fins i tot, si intentés deslligar-los i obligar-los a sortir a l'exterior, podrien respondre de forma violenta ja que per ells la veritable realitat seria la de l'interior de la cova.

Ara canviem els presoners de la cova per tots nosaltres. Substituïm les cadenes per una part de l'educació que rebem des de petits, en molts casos plena de tabús. Ens diuen què podem fer i què no, el que és “normal” i el que no. Si fas això i allò ets bo i aniràs al cel i sinó ets dolent i vas a l'infern. Les nenes han de ser princeses i els nens futbolistes o policies. I si surts de la línia ets l'estrany o el friki. En molts casos cadenes més pesants que les de ferro.

Altres cadenes són les que ens imposen els Estats, majoritàriament pensades per defensar els privilegis d'un pocs per sobre dels drets de la major part de la població. Normes que confeccionen ells mateixos per al seu propi interès.

Substituïm les ombres a la paret pels grans mitjans de comunicació: televisions, ràdios, diaris en paper o digitals, etcètera. De la mateixa manera que les lleis, mitjans normalment controlats per la minoria dominant per exposar únicament la seva realitat, la que volen que ens creiem.

I les persones que projecten les ombres són aquesta minoria privilegiada, els que no volen que canviï res, les que ens volen esclaus i submissos. Les grans empreses, les grans fortunes, la banca internacional, que envien els seus còmplices necessaris, la classe política “tradicional”, a la cova per passejar-se davant del foc a projectar ombres il·lusòries en forma de promeses electorals.


Doncs bé, per sort hi ha persones que saben que fora de la cova existeix un altre món: un socialment just on les persones puguin ser realment lliures. I no és una utopia. Existeix i només ens hem d'aixecar dels nostres sofàs, trencar les cadenes que ens han imposat, i caminar a l'exterior. I el primer pas és que siguem conscient de l'existència d'aquestes cadenes. Ningú diu que sigui fàcil ja que des de la infantessa ens eduquen per tal que pensem que el canvi és impossible. Però només depèn de nosaltres mateixos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada