dijous, 8 de gener del 2015

"Nueva York" d'Edward Rutherfurd


Una de les coses que vull anar fent durant aquest any és anar penjant, en aquest blog, petites crítiques sobre els llibres que vagi llegint. He de reconèixer que la lectura és un dels grans vicis de la meva vida.

Començaré amb l'últim llibre que vaig llegir el 2014, de fet el vaig “finiquitar” el darrer dia de l'any. Es tracta de “Nueva York” de l'escriptor britànic Edward Rutherfurd. Es tracta d'una novel·la històrica a l'estil de “Roma” de Steven Saylor, on l'autor utilitza l'evolució de les diferents generacions d'una nissaga, o nissagues, per mostrar-nos l'evolució d'una ciutat, estat, imperi o civilització.

De fet, aquest tipus de llibre és una constant en la bibliografia de l'autor anglès, ja que “Londres”, “París”, “Rusia” o “Sarum”, segueixen la mateixa dinàmica.

“Nueva York” comença l'any 1664, quan la futura urbs nord-americana és una colònia neerlandesa: Nova Amsterdam. Mitjançant les famílies Van Dyck, Master, Caruso o O'Sullivan, l'autor ens apropa als esdeveniments i personatges clau de la història de la ciutat i del país americà, així com a una mostra de l'evolució cultural i social de la seva societat.

Tot i que segurament no passarà a encapçalar els rànquings de millors novel·les de la història, “Nueva York” és un text força amè i, excepte en petits moments, les seves més de 900 pàgines es llegeixen força bé.

Penso que aquest tipus de llibre poden servir per realitzar una primera aproximació, a tall de pinzellada, de la història de la ciutat o país protagonista. Després, sempre hi ha múltiples opcions per aprofundir si al lector o lectora li interessa.


Valoració: 3 estrelles


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada