dimecres, 13 de novembre del 2013

Pals a les rodes de la participació ciutadana




El passat 15 d’octubre de 2013 el Ple de l’Ajuntament del Vendrell, amb el vot favorable de l’equip de govern (CiU, PSC, PP, ERC i Reagrupament) va aprovar provisionalment les ordenances fiscals per l’any 2014. En un llenguatge més planer, i perquè tothom ho entengui: els impostos de tota la vida.

El Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) publicava l’acord el darrer 18 d’octubre, fet que iniciava un període de 30 dies durant els quals les ordenances quedaven en exposició pública. Durant aquest temps qualsevol persona té dret a examinar-les i presentar al·legacions, parcials o totals, si ho creu convenient.

Si finalitzat el període no es presenten al·legacions les ordenances queden aprovades definitivament. En el cas que sí que n’hi hagin, el Ple les haurà de tornar a votar, poden acceptar-les o desestimar-les.

El passat dilluns 4 de novembre un company de la CUP del Vendrell va anar a l’Ajuntament per demanar una còpia, pagant nosaltres les fotocòpies, d’aquestes ordenances aprovades de forma provisional. La nostra voluntat era, sent un tema més complex, poder estudiar-les de forma més exhaustiva per tal de presentar al·legacions pròpies.

Vull explicar també, que en el cas que les vulguis examinar allà, l’Ajuntament no facilita la feina a la ciutadania. La majoria de vegades t’ho has de mirar dempeus al mig del passadís, recolzat al mostrador de Secretaria o Intervenció, amb tothom passant amunt i avall. No tenen habilitat cap espai on qualsevol persona que vulgui estudiar la documentació ho pugui fer amb unes mínimes garanties. Com podeu entendre, això no facilita que la gent vagi i participi, limitant així la possibilitat que es puguin presentar reclamacions.

La darrera ocasió que ens vam presentar per estudiar documentació en exposició pública la resposta havia estat negativa. En aquesta ocasió, al company que hi va anar, no li van dir ni sí ni no, sinó que havia de fer una sol·licitud per escrit. Feta la sol·licitud en aquell mateix moment ens decidim a esperar resposta, amb el pressentiment, però, que no en rebríem o que la rebríem un cop finalitzat el termini per poder presentar reclamacions.

Una setmana després, i sense haver rebut resposta, el company de la CUP torna a l’Ajuntament per saber com estava el tema. Allà li diuen el que més o menys que ens esperàvem: que efectivament havien rebut la sol·licitud però que estava en procés de resposta. I els dies passen.

Per desgràcia ens trobem amb un equip de govern quatripartit que limita la transparència en la seva gestió i que, de forma interessada i premeditada, limita la participació de la ciutadania en el dia a dia de la política municipal. Per altra banda aquesta no és una actitud nova d’aquesta legislatura ni exclusiva del nostre municipi.

Impedint la participació de la gent del municipi i/o de les organitzacions polítiques sense representació municipal, afavoreixen indirectament al partit racista i feixista PxC, que, amb els seus 5 regidors, queda com a únic exponent de l’oposició municipal.

Fomentar la transparència i la participació ciutadana, no només en aquesta situació concreta, ha de ser prioritària.


Enllaç a l’anunci al BOPT: 
https://www.diputaciodetarragona.cat/ebop/index.php?op=anunci&id=12422&ebop_any=2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada