dilluns, 18 de novembre del 2013

La Policia Municipal del Vendrell obligada a denunciar els animals no censats




El passat divendres 15 de novembre, al vespre, policies municipals de paisà aturaven, a la zona del Puig-Pèlag, a tots els veïns que passejaven amb gossos. Com a mínim hi havia dos i, tal com ells mateixos explicaven, el que volien era informar a la ciutadania sobre uns fets que s’estaven donant en el si del cos de la policia vendrellenca.

Comentaven que des de feia un parell de setmanes l’Ajuntament els estava obligant a denunciar a totes les persones que trobessin amb animals que no estiguessin inscrits al cens municipal i que ells s’hi estaven negant. Deien que cap company n’havia interposat i que es negaven perquè ni ells ni la gent s’havia en què consistia el cens municipal d’animals i que no s’havia fet cap campanya informativa.

També explicaven que aquesta funció informativa la realitzaven pel seu compte i que aquell dia la feien per aquella zona.

Però, què és el cens municipal d’animals?

A casa meva tota la vida hem tingut gossa (jo en tinc una de 9 anys i mig) i mai havia escoltat que era obligatori censar l’animal a l’Ajuntament.

He mirat una mica per la web municipal i he trobat informació a l’apartat de la regidoria de Medi Ambient, i a al de Tràmits Municipals. Segons estableix el Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, al punt 2 de l’article 14:

Els ajuntaments han de portar un cens municipal d’animals de companyia en el qual s’han d’inscriure els gossos, els gats i les fures que resideixen de manera habitual al municipi. Al cens, han de constar les dades d’identificació de l’animal, les dades de la persona posseïdora o propietària i les altres dades que s’estableixin per reglament”.

Al punt tercer del mateix article estableix que:

La persona propietària o posseïdora d’un gos, un gat o una fura té un termini de tres mesos des del naixement de l’animal o de trenta dies des de la data d’adquisició de l’animal, el canvi de residència, la mort de l’animal o la modificació d’altres dades incloses en el cens per comunicar-ho al cens municipal o al Registre general (...)”.

La inscripció s’ha de realitzar presencialment al Servei d’Atenció al Ciutadà, ja sigui al situat al mateix Ajuntament o al de Coma-ruga. S’ha de pagar una taxa de 6’80 € per animal, es fa un cop a la vida, i s’ha de presentar la següent documentació:

-          Sol·licitud d’inscripció al cens municipal d’animals de companyia (es pot descarregar des de la mateixa pàgina web).

-          Fotocòpia de la cartilla sanitària de l’animal on consti el número d’identificació del xip.

-          Fotocòpia del DNI del propietari de l’animal.

En el cas que es comuniqui la baixa de l’animal s’ha d’aportar el certificat que expedeixi el veterinari.

Segons informa la web, el tràmit és immediat i et donen una placa i el rebut corresponent.

A més a més, segons informa l’apartat de Medi Ambient, les persones amb discapacitat que necessiten un gos com a guia estan exemptes de pagar la taxa, tot i que aquest fet no surt reflectit al text de l’ordenança.

Explicat en què consisteix  el cens municipal d’animals he de dir que fent la recerca de informació he trobat, a la mateixa web municipal, una notícia sobre “Actuacions de la Policia Municipal del 4 al 10 de novembre de 2013” on textualment diu:

D’altra banda, des de la Policia Municipal s’ha iniciat una campanya de control de gossos i dels seus propietaris, amb agents de paisà. El resultat fins ara és el següent:



Número de controls: 43

Gossos controlats: 26

Gossos denunciats: 5

Persones avisades: 11



Denúncies:

Animals no censats: 4

Assegurança: 1

Embrutar via pública: 1

Llicència perillosos: 1

Sense xip/altres: 1

Sense lligar: 1".

Aquesta notícia dóna a entendre que sí que s’estan realitzant controls i sí que s’estan realitzant denúncies per animals no censats.

De totes formes, m’agradaria mostrar el meu suport a la gent de la policia municipal que s’estiguin negant a interposar denúncies per aquest fet. Crec que abans s’hauria d'haver fet una important campanya de informació i sensibilització entre la població, tot i que és cert que la inscripció en el cens és obligatòria, i que el desconeixement de les normes no ens eximeix de complir-les. Però la realitat és, estic convençut, que la gran majoria de gent que té animals de companyia no sap d’aquesta obligació i que, de fet, l’Ajuntament no ha fet fins ara massa cosa per tal que la gent en sigui coneixedora.

L’Ajuntament té dret a interposar denúncies d’un dia per l’altre? Sí. Indubtablement. Però fer-ho d’aquesta manera pot donar la sensació que únicament persegueix un afany recaptatori. Hem de tenir en compte que tenir un animal que no està registrat és una falta lleu que pot ser sancionada amb una multa d’entre 100 i 400 €.

I és difícil no pensar que l’objectiu no és cap altre que el de recaptar diners quan el mateix Ajuntament ens demostra, en altres ocasions, no complir de forma tant escrupulosa la pròpia Llei de protecció dels animals.

Aquesta normativa, per exemple, al seu punt 16.5 estableix “que el personal que treballi en centres de recollida d’animals i que dugui a terme tasques de recollida o manipulació d’aquests animals ha d’haver fet un curs de cuidador o cuidadora d’animals, les característiques i el contingut del qual han de ser establertes per reglament”. És per molts i moltes conegut, que la persona que al nostre municipi duu a terme aquestes tasques no ha realitzat mai aquest curs, com a mínim fins fa poc. També podríem parlar sobre les instal·lacions municipals de recollida d’animals que l’Ajuntament té al Polígon de la Cometa, dels propis protocols de recollida, dels protocols d’adopció, o del fet d’exposar animals al carrer pel Nadal.

Enllaç a la web de tràmits i gestions de l'Ajuntament:


Enllaç a la web de Medi Ambient:


Enllaç a l'ordenança reguladora:


Enllaç a la notícia d'actuacions de la Policia Municipal:


Enllaç a la Llei de Protecció Animal:

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada