dimecres, 20 de novembre del 2013

Font de la Menya, la Fuente del Duque de la Victoria




Al carrer Font de la Menya del Vendrell, al tram situat entre el carrer Nou i el carrer de l’Om, podem trobar la coneguda font centenària que dóna nom al carrer i al barri.

El que molta gent no sabrà, o gairebé ni s’haurà fixat, és que aquesta font porta el nom de “Fuente del Duque de la Victoria”. Tal com recorda una placa situada al costat de la font, aquesta va ser construïda per l’Ajuntament el 9 de maig de 1828, i fins el 1843 es va dedicar al general Espartero, duc de la Victòria.


Baldomero Espartero va ser un militar espanyol, nascut el 1793 a la província de Ciudad Real que, entre altres, va ser President del consell de Ministres i regent del Regne d’Espanya. Aquest personatge va bombardejar Barcelona el novembre de 1842, per esclafar un aixecament popular degut a la crisi de la indústria cotonera. Va tornar a bombardejar la ciutat el 1843.

D’aquest personatge és la cèlebre afirmació “por el bien de España sería conveniente bombardear Barcelona una vez cada 50 años”.

Aquest és l’home que a dia d’avui encara té una font al seu nom al nostre poble. Estic convençut que no és un homenatge premeditat per part del nostre Ajuntament però entenc que hauria de tenir més sensibilitat.

Sempre he defensat que no hem d’oblidar el passat sinó que s’hauria de fer més divulgació. Trobo però una barbaritat que a dia d’avui una font porti el nom d’un personatge tant fosc com aquest. No estaria gens malament que l’Ajuntament tregui el rètol i, en tot cas, el reprodueixi en alguns dels museus del municipi. De la mateixa manera que la placa explicativa al costat de la font podria també explicar les barbaritats i les morts que va provocar aquest Duque de la Victòria.

Us imagineu el mateix rètol però amb el nom d’alguns dels militars franquistes? Doncs és el mateix.

S'haurà qüestió de fer arribar una instància a l'Ajuntament a veure si els cau una mica la cara de vergonya i prenen mesures al respecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada