dissabte, 12 de desembre del 2015

Aprovació definitiva de les ordenances fiscals per l'any 2016



Ahir es van aprovar definitivament les ordenances fiscals de l'Ajuntament del Vendrell per l'any vinent, amb el vot favorable de l'equip de govern i gràcies a l'abstenció del PP, C's i Podemos.

El ple, per voluntat de l'alcalde, es va celebrar a les 9h del matí. Dies abans, en una reunió prèvia amb en Martí Carnicer i on, entre altres coses, ens va comentar la possibilitat de fer-lo a aquesta hora, ja vam traslladar el nostre posicionament contrari. Entenem que fer un ple a una hora com aquesta perjudica el seguiment del mateix per part de la ciutadania i, per tant, va en contra de la participació ciutadana i la transparència.

Des de Som Poble vam votar que NO a l’aprovació definitiva de la proposta d’ordenances fiscals per l’any vinent de l’equip de govern. Per diversos motius que ja vam explicar durant el debat d’aprovació inicial, però principalment perquè és una proposta que un cop més comportarà un augment de l’IBI. Ja sabem que els partits del govern ho volen vendre com una petita pujada d’un 2%, però amb aquest argument intenten amagar, o intenten obviar, que l’anterior legislatura entre les pujades que ells van tirar endavant a nivell local, i les que el PP va tirar endavant a nivell espanyol, l’IBI va augmentar pels vendrellencs i vendrellenques en més d’un 40% en els darrers 4 anys.

També sembla que intentin amagar sota la catifa de l'argument que enguany han congelat les altres taxes i impostos, que també durant la darrera legislatura ja van augmentar de forma brutal taxes com les de l’aigua, la de recollida d’escombraries i altres...

I tenint en compte la precària situació econòmica i social de la nostra vila és obvi que aquest augment de la pressió fiscal ha perjudicat a moltíssimes famílies vendrellenques i ha contribuït a precaritzar encara més la nostra societat.

Nosaltres no acceptem aquestes pujades d’impostos i taxes realitzades durant els darrers anys, pensades per fer pagar a les classes populars, a la majoria de la població, un deute desorbitat que han generat ells, que han generat els seus partits i que han generat les seves polítiques durant els darrers 35 anys. NO amb el nostre vot i NO amb la nostra abstenció.

I els que al ple hi van votar a favor, o es van abstenir sabent que d’aquesta manera quedarien aprovades, han d’assumir a partir d’ara la seva part de responsabilitat en les brutals pujades d’impostos dels darrers 4 anys, ja que amb el seu posicionament contribueixen en donar credibilitat i legitimitat a aquestes polítiques.

I, sincerament, no podem entendre alguns dels posicionaments dels grups municipals en relació a les ordenances fiscals o les al·legacions presentades.

No podem entendre, per exemple, l’actual posicionament d’Esquerra Republicana. Durant l’anterior legislatura la secció local va criticar durament les pujades d’impostos i la política econòmica del consistori....tot i que Esquerra formava part de l’equip de govern municipal. Enguany, que Esquerra novament forma part de l’equip de govern, presenten una proposta d’ordenances que suma un nou augment de l’IBI a les pujades que abans criticaven. L’anterior legislatura argumentaven que era culpa d’en Jimmy...ara de qui és culpa Sr. Marrassé?

I el que és pitjor.... Esquerra va repartir a la població, durant la darrera campanya electoral uns vals que deien textualment: “Val per una rebaixa d’impostos i taxes quan governem a l’Ajuntament”, “Cupó vàlid per a tots els amics i parents que portis” i “Vàlid a partir del 24/05/2015”. Doncs bé, el 24 de maig ha passat, ells tornen a governar a l’Ajuntament....on està la rebaixa de taxes i impostos?? Va ser l'eix central de la seva campanya electoral! Durant el ple vam ensenyar a en Marrasé els vals, per si no els recordava.

Des de Som Poble vam demanar als regidors d'ERC que fossin valents, però sobretot que fossin conseqüents i honestos amb allò que van dir i prometre durant la darrera campanya electoral i que per tant votessin en contra d’aquesta proposta d’ordenances. Entenem que no votar en contra significava que, o bé que no tenien paraula, o bé que en el seu moment, durant la campanya, van enganyar a la ciutadania.

Tampoc podem entendre el posicionament dels grups municipals respecte les al·legacions presentades.

És incoherent que ens adherim al pacte d’alcaldes per lluitar contra el canvi climàtic, per una energia sostenible i per reduir les emissions de CO2, i que en canvi l’equip de govern voti en contra, i la resta de grups s’abstenguin, en tirar endavant bonificacions que proposàvem nosaltres en aquest sentit, bonificacions per cert que no ens hem inventat nosaltres sinó que la llei preveu i posa a disposició dels municipis: bonificació del 50% en l’IBI i de fins el 95% en l’ICIO en habitatges on s’instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, bonificació del 50% en l’impost d’activitats econòmiques a aquells que utilitzin o produeixin energies renovables...

També lamentem especialment el posicionament dels companys de Podemos pel que fa a les esmenes presentades des de Som Poble.

No podem entendre que s'abstinguessin, i no votessin a favor, les diferents esmenes que vam presentar per fomentar i incentivar el cooperativisme. Sobretot tenint en compte que teòricament ells també defensen la importància del moviment cooperativista com una eina de transformació social. Però si fins i tot van fer una xerrada sobre cooperativisme el març! I s'abstenen davant la possibilitat d'introduir esmenes en aquest àmbit?

No podem entendre que s'abstinguessin, per exemple, davant les diferents propostes que presentàvem en forma d'esmenes per tal d'incloure bonificacions de fins el 95% en diverses taxes, com clavegueram, escombraries, guals, etcètera per a contribuents que no arribin al Salari Mínim Interprofessional. No creiem que sigui coherent amb allò que sempre han dit defensar.

No podem entendre tampoc com es van poder abstenir, per exemple, en la proposta que fèiem per augmentar un 50% la tarifa pels caixers automàtics de les entitats bancàries que utilitzen el domini públic local a través de la via pública. Què pensaran, per exemple, els companys i companyes de la PAH?

I tot a canvi de què?

A canvi d'una proposta de l'equip de govern per tal d'establir una subvenció per ajudar a pagar l'IBI a les famílies amb menys recursos econòmics. Una mesura amb la que nosaltres podem estar d'acord però no si és a costa d'empassar-nos unes ordenances fiscals antisocials i absolutament injustes. Unes ordenances que en cap cas tenen en compte criteris progressius, és a dir, que la tarifa a pagar tingui en compte el poder adquisitiu de la contribuent.

Sí s'ha de tirar endavant aquesta subvenció és bàsicament perquè és necessària i perquè és de justícia. Des de Som Poble no negociarem ni farem mercadeig amb allò que és de justícia. La justícia no és negocia, la justícia s'exigeix.

Una subvenció de la que, a dia d'avui, encara no sabem quin serà l'import final pressupostat, ni a partir de quan es podrà començar a cobrar ni, per sobre de tot, les condicions que haurà de complir la ciutadania per tal d'accedir-hi i per tant, desconeixem l'impacte real que tindrà. Una proposta que ara per ara és només una promesa. Una promesa feta per uns partits dels que tots i totes sabem quan val una promesa seva: zero.

Un subvenció que es queda només en l'IBI, una de les ordenances fiscals sobre les 35 que formen el conjunts d'ordenances fiscals que avui s'aproven. Què passa amb la resta? La gent amb menys recursos com les podrà pagar? Com podrà fer front als rebuts d'aigua, escombraries o guals? Què passa amb aquelles famílies que no tenen un habitatge en propietat? Amb aquelles que no poden fer front al lloguer de la seva llar?

No seria més coherent no donar suport a unes ordenances que saben perfectament que són profundament injustes.

Nosaltres no entrarem en aquest mercadeig


Ja està bé de fer un discurs quan s’està fora de les institucions i un altre quan es té representació. Ja n’hi ha prou de dir i prometre unes coses durant la campanya electoral i dir i fer unes altres quan es torna a governar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada