dilluns, 15 de desembre del 2014

Davant la proposta d'ICV per formar una candidatura unitària amb el PSC, ERC i el Sr. Jimmy Piñol



Àlex Duque, el ja alcaldable d'ICV al Vendrell


La darrera setmana la Candidatura d’Unitat Popular del Vendrell vam rebre un correu electrònic, per part d’ICV El Vendrell, on se’ns convidava a una reunió per parlar de la possibilitat de realitzar una candidatura conjunta per a les properes eleccions municipals.

A la reunió també havien convidat a EUiA, Podemos, PSC, ERC i al sr. Jimmy Pinyol, actual regidor al govern de l’Ajuntament del Vendrell.

Des de l’assemblea local de la CUP hi vam assistir per informar a totes les parts que en cap cas NO formaríem d’aquesta proposta electoral.

La nostra rotunda negativa es va fonamentar en diversos motius:

Entenem que qualsevol model de canvi real ha de passar per la implicació directa de la ciutadania, per l’empoderament de la gent del carrer, que les persones que fins ara únicament es dedicaven a delegar les seves pròpies responsabilitats anant a votar cada quatre anys, vegin que han de donar una passa endavant i participar.

Creiem que aquest tipus de debat o decisions, s’han de fer de forma oberta i col·lectiva amb la participació de la gent, de tothom qui vulgui participar, i no en un despatx a porta tancada, com pretenien ells.

Fa molts mesos des de la CUP vam impulsar un debat en aquest sentit, obert a tothom, on hi ha participat persones d’altres organitzacions i molta gent a títol individual. Fruit d’aquest procés obert s’està construint un moviment ciutadà que es presentarà públicament el proper divendres 12 de desembre, a les 20h, al Centre Cívic l’Estació. ICV va ser convidada i de fet, una persona d’aquest partit va participar a la primera assemblea oberta celebrada a la primavera. Per decisió seva i sense comunicar-nos els motius, en el seu moment van decidir no continuar participant, fet que nosaltres respectem.

Tampoc estem d’acord en l’objectiu de la proposta feta arribar per ICV i que bàsicament es basa en el fet d’aconseguir més vots durant les properes eleccions municipals. Per nosaltres les eleccions, de la mateixa manera que obtenir representació municipal, són una eina més per aconseguir l’objectiu real, que és aconseguir un canvi radical a la nostra vila.

Volem sumar amb aquelles persones i organitzacions amb les que compartim mínimament un model de ciutat i de societat, amb els que compartim un model de gestió, de relacions i de presa de decisions. On entre tots i totes ho decidim gairebé tot, i on existeixi una mínima confiança. Volem confluir amb gent amb qui compartim les ganes de canviar el món.

Nosaltres no volem crear una candidatura, volem formar part d’un moviment qie vagi més enllà d’unes eleccions i que esdevingui, amb el temps, alternativa real de canvi per tal que el poble torni a ser del poble.
Candidatures creades a corre cuita, i amb un interès purament electoral són el clar exemple de la vella forma de fer política.

I dit això passem a la qüestió ideològica:

No podem entendre que si l’objectiu d’aquesta candidatura és regenerar el municipi, des d’ICV del Vendrell es pretengui que també hi participin els responsables de la degeneració municipal.

En aquest sentit, durant els mesos de debat obert, on recordem que han participat més d’una seixantena de persones, es va decidir per unanimitat que no participaríem en cap projecte del que formin part cap partit que hagi format part del govern municipal.

Per tant no participarem, a nivell local, en cap moviment polític que pretengui canviar les coses i on participi, en aquest cas, el PSC i/o ERC.

En quant al PSC us donem sis raons ben contundents:

-          Legislatura 1979-1983
-          Legislatura 1983-1987
-          Legislatura 1987-1991
-          Legislatura 1991-1995
-          Legislatura 2003-2007
-          Legislatura 2011-2015

El PSC ha governat durant 24 dels 36 anys que portem de “democràcia”. Són, per tant, els principals responsable del lamentable model urbanístic, econòmic i social que a dia d’avui tenim al municipi. Són els principals responsables de la major part de problemes que arrosseguem a dia d’avui al poble, molts dels quals no sabem si es podran solucionar mai.

NO participarem mai en cap projecte on participin ells.

A més a més, em sembla incoherent que ICV utilitzi la problemàtica del Pla d’Ajust municipal, com a “excusa” per tirar endavant la seva proposta de candidatura unitària, però que per altra banda vulgui que hi participin el PSC, ERC, o el Sr. Jimmy Pinyol, que són els que el van dissenyar, votat i tirat endavant, conjuntament amb la resta de l’equip de govern quatripartit.

ICV també argumenta que es necessari anar conjuntament amb els partits esmentats, per tal d’aïllar PxC. Fins i tot afirmen que l’equip de govern quatripartit ha assolit aquest objectiu. Des de la CUP del Vendrell discrepem.

S’ha de tenir clar que una bona part de vots de PXC provenen de persones que no són racistes ni feixistes, tot i que aquesta formació ho sigui, sinó que són vots de gent indignada i emprenyada amb els partits que “tradicionalment” han governat al municipi.

Amb la seva forma de fer el govern quatripartit no ha aïllat PxC, sinó que s’ha aïllat ell mateix de les necessitats de la gent del poble, deixant PxC com a única referència a nivell de representació municipal, per a la gent descontenta.

En l’entrevista que BaixPenedesDiari.cat va realitzar a Àlex Duque, ja proclamat alcaldable d’ICV al Vendrell, aquest deia:

“Per una simple qüestió aritmètica, els partits d’esquerres obtindrem més vots i recolzament si anem junts que si anem separats”.

Parlem d’aritmètica doncs. Parlem del gairebé 50% de gent que a la nostra vila no va a votar. Hi haurà de tot però m’atreveixo a dir que un alt percentatge són persones que ja estan fartes, que ja no hi creuen, que desconfien i que estan indignades. Aritmèticament penso que qualsevol plataforma que, teòricament, es presenti per aportar esperança, però que per altra banda, inclogui aquells als mateixos que ens han dut a la desesperança, l’únic que aconseguirà és donar més vots a PxC. Sí, tindríem regidories, sí, alguns podrien tenir sous...però hauríem perdut pel camí la il·lusió i la confiança de molts i moltes.

2 comentaris:

  1. Jo crec que la gràcia és sumar millor que resta. Al final la política que es pot fer actualment és molt més simple que no pas aquests grans projectes galàctics.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona tarda Miquel!

      I tant, sumar sempre és millor que restar. Això sí, depèn de quin sigui l'objectiu hi ha factors que sumen o que finalment t'acaben restant. Sumarà si totes les parts que intervenen creuen en un projecte semblant, tenen el mateix objectiu, etcètera etcètera.

      Fem servir el típic exemple d'una barca. Imaginem que cadascuna de les persones que van remant representen un dels factors de la fórmula. Si cadascú navega en una direcció diferent segurament el vaixell no arribarà a cap lloc, o bé s'enfonsarà i cadascú haurà d'arribar a destí com pugui…

      El tema dels “grans projectes galàctics” no sé exactament a què et refereixes, si ho dius a nivell genèric, si et refereixes al projecte de Som Poble, o a la proposta de candidatura on també participi el PSC i ERC…

      Elimina